header-05.jpg
 

Boeken

cover

Moeder of kind

Antoine BodarHoorspelfabriek 2008
90-7785-833-4
 

Dementie is de ouderdomskwaal bij uitstek. Priester Antoine Bodar doet verslag van zijn omgang met de ziekte en de daarop volgende dood van zijn moeder.
Een sober en indringend relaas dat de meesten van ons helaas maar al te goed zullen herkennen. Boek met tekst en cd met daarop de door Bodar zelf gelezen overpeinzingen.

“Bodar (1944) is een bekend rk theoloog, priester en hoogleraar christendom. In dit boekje beschrijft hij zijn ervaringen met zijn dementerende moeder. Kenmerkend voor dit boekje is dat hij op de feiten van de aftakeling en de groeiende bezorgdheid van de niet in het land wonende zoon vooral reflecteert, en deze plaatst in het perspectief van de liefde, van het geloof. Dit reflecteren tilt de feiten uit boven zijn geregelde confrontatie met de ziekte. Zijn onervarenheid met dementie als het een eigen dierbare betreft, hoe voor woorden het elkaar aanraken in de plaats komt, en hoe de dementering van zijn moeder zijn kindschap oplost, zijn ontroerende momenten. Zijn boekje is tevens een pleidooi voor de gedachte dat het niveau van de samenleving bepaald wordt door de aandacht voor bejaarde verzorgden en voor hen die verzorgen. Aan het slot van Bodars in weloverwogen stijl geschreven confrontatie met dementie heeft de uitgever, waarschijnlijk per ongeluk, een nietszeggende, en slecht geschreven notitie over dementie toegevoegd. Op een bijgevoegde cd leest Bodar het boekje voor, met muzikale intermezzi. Gerard Oevering”