header-05.jpg
 

Ramadan

4 oktober 2008 |  Antoine Bodar |  KRO Magazine

Omtrent de aanvang van de Ramadan, de Islamitische vastenmaand, wordt het Nederlandse volk elk jaar bericht door het NOS-Journaal. Wijs van die redactie. Want niet van brood alleen leeft de mens. Naast ekonomie en politiek en sociale omstandigheid en onvermijdbare sport kent de samenleving andere waarden zoals kunst, wetenschap en godsdienst die het onderlinge verband kunnen bezielen.
Zal de Veertigdagentijd, de Christelijke vastenperiode, ook in de media worden aangekondigd en zullen dan ook allelei Christenen worden ondervraagd hoe zij die tijd beleven? Carnaval komt stellig in beeld. En Carnaval is opmaat naar Aswoensdag, de eerste dag van de Vasten.
Maar het Journaal behoeft niet te wachten tot de Veertigdagentijd. Het kan alvast de Advent aankondigen, de schone voorbereidingstijd op Kerstmis. Op die wijze krijgt ook de elks buik uitbollende feestmaand achtergrond en beperkt de openbaarheid zich niet tot de zo genoemde Eindejaarsfeesten.
Waarom de Ramadan wel aangekondigd en Christelijke bezinningsperioden niet? Althans tot nu toe? Nog zijn er weinig Moslims in Nederland maar die krijgen veel kinderen. Nog zijn er veel Christenen in Nederland maar die krijgen weinig kinderen. Het omgekeerde in Journaal-beleid zou voorlopig logischer zijn.
Een reden althans?
Nederlandse neoheidenen zijn meestal nog afkomstig uit Christelijke kringen. Voor dergelijken is hetgeen hun vreemd is gemakkelijker als journalistiek nieuws onder de aandacht te brengen dan iets waaruit zij zich naar eigen bevinding hebben bevrijd. Het heeft verder te maken met nu ouderwets geworden overschreeuwing als zou godsdienst zo mogelijk uit openbaarheid moeten blijven, met gedeeltelijke verloochening van eigen cultuurwortels en met schaamte om zichzelf en voor elkaar.